data-content-width="1200px">

Статьи

Уcпішний підбір та комбінування хлібопекарських ліній

Уминулому номер ми розпочали розповідь про взаемовигідну співпрацю ВАТ «Херсонсъкий хлібономбтат» з ТТЦ «Іпексмаш». Про те, які позитивні зміни відбулися на підприемствах об’еднання ВАТ «Херсонсъкий хлібономбінат» після завершения процесів реконструкції розповідаютъ фахівці.

Уминулому номер ми розпочали розповідь про взаемовигідну співпрацю ВАТ «Херсонсъкий хлібономбтат» з ТТЦ «Іпексмаш». Про те, які позитивні зміни відбулися на підприемствах об’еднання ВАТ «Херсонсъкий хлібономбінат» після завершения процесів реконструкції розповідаютъ фахівці.

У склад1 об’еднання ВАТ “Херсонсъкий хлібо-комбінат» три хлібозаводи: №1, у якому розміщєна адміністрація, і який спеціалізується на виробництві кондитерських виробів, хлібозаводи № 2 і №3, що випікають хліб і хлібобулочну продукцію.

Віктор Буковия, пер­ший заступник директора та головний інженер хлібозаводу№3:
– Хлібозавод №3 виготовляе 20 тонн хліба, батонів і здоби на добу.

Востанне ми проводили реконструкцію 20 років тому. Було встановлено 6 лшш – 5 1мпортних: “BN-50», «ППЦ-25», «Мінел – 50», “Gostal Gopan» та 1 радянська – «ФТЛ2-66». Нещодавно ми придбали в ТТЦ «Імпексмаш” – тепер можу сказати, що у наших друзів – 2 ротаційні печі «Мусон-Ротор модель 99К” для випікання хлібобулочних виробів і низку устаткування для двох заводів. Перед тим як прийняти це ршення, ми довго оцінювали, вибирали, прислухалися до всіх відгуків. Адже основні два аспекти при виборі обладнання – стввідношення ціни та якості. Ціна обладнання ЗАТ НВП фірми „Восход” нижча, ніж ціна европейських аналогів, а про її якість – ми чули лише позитивні відгуки. Спостерігали за роботою устаткування на Симферопольському хлібозаводі («Кримхліб»). Технологи відзначали довговічнкть і енергоощадність, в чому ми й самі переконалися. 3 пер­соналом ТТЦ «Імпексмаш» ми постійно підтримуємо стосунки. Особливо дякую Ростиславу Глибенко, який здійснював на заводі мон­таж та налагодження.

Ольга Потапова, завідувач виробництвом хлібозаводу №3 (на фото):
– Я працюю на заводі 30 років і на моїх очах наше „Дітищє” росте 1 крокує в ногу з часом! В умовах жорсткої конкуренції нашим козирем залишається якість продукії та розширення асортименту. I те, й інше неможливе без сучасного висококласного хлібопекарського обладнання і надійного партнера з постачання й обслуговування. Першу тістомісильну машину «Прима 300″ виробництва ЗАТ НПП російської фірми «Восход» ми встановили в 2005 році. Вивчивши робо­ту й оцінивши переваги, поступово замінили всі тістомісильники на інтенсивні „Прими”, а на старих місимо опару. Як і очікували, якість замісу покращилася, після першого ж запуску машини відразу помітили збільшення об’ему тіста та пишністъ завдяки збагаченню киснем.

Торік ми замшили булочну ділянку: піч ФТЛ на 2 ротаційні печі «Мус­сон-Ротор модель 99ЕК», встановили низку тісто розділювального устаткуван­ня, а саме: тісторозподілювач „Восход ТД-3”, тістоокруглювач «Восход Т0-5″, шафу попереднього вистоювання «Бриз-Плюс”. Булочна ділянка працює 15 годин на добу, а печі завантажені майже повну добу. Після того як поставили нову лінію, в цеху покращила­ся культура виробництва. Замінивши великогабаритне устаткування компактним, ми не лише звільнили територію, а й дали доступ в цех сонячному світлу. Людям приємно і зручно працювати на красивому і компактному обладнанні, у просторому приміщєнні, а це дуже важливо. Тісторозподілювач чудово працює: з діапазоном розподілу від 50 до 500 г ми охоплюємо весь асортимент на булочній ділянці. Тістоокруглювач «Восход Т0-5» мае фіксувальні ручки, що дають змогу оператив­но регулювати жолоби. Шлях тістової заготовки – 4 метри, протягом яких створюється однорідна структура поверхні округ­леної тістової заготовки, зашпаровуються поверхневі пори. Сталафлонове покриття робочих поверхонь округлювача унеможливлює залипання заготов­ки. Крім здоби і батонів, цей тістороздільний вузол ми стали використовувати і для інших видів хліба (тостерний хліб, багети, пшеничні батоноподібні хліби). Печі «Муссон-Ротор модель 99ЕК» економічні, мають сучасний і красивий дизайн. Дуже зручний контролер: я задаю параметри і режими випікання для кожного виду виробу, а від пекаря вже нічого не залежить – він лише вибирає продукт. 3 першого запус­куціщ печі тішать нас рівномірністю випічки і кольором по всьому периметру заго­товок.

Результат готового про­дукту залежить від усієї лінії. Якщо тісто обробляється неправильно – який же сенс встановлювати інтенсивну тістомісильну машину? Або як, замінивши обробний вузол, не одержувати рівномірної золотавої скоринки при випіканні? Весь процес взамозалежний. По-цьому старі технологічні лінії потрібно змінювати цілком.

Ксенія Федорів