data-content-width="1200px">

Статьи

Успішний підбір та комбінування хлібопекарських ліній

Позитивні зміни після завершення процесів реконструкції ВАТ «Херсонський хлібокомбінат» завдяки ТТЦ «Імпексмаш».

У складі об’єднання ВАТ “Херсонський хлібокомбінат» три хлібозаводи: №1, у якому розміщена адміністрація, і який спеціалізується на виробництві кондитерських виробів, хлібозаводи № 2 і №3, що випікають хліб і хлібобулочну продукцію.

Віктор Буковня, перший заступник директора та головний інженер хлібозаводу№3:
– Хлібозавод №3 виготовляє 20 тонн хліба, батонів і здоби на добу. Востаннє ми проводили реконструкцію 20 років тому. Було встановлено 6 ліній – 5 імпортних: “BN–50», «ППЦ–25», «Мінел – 50», “Gostol Gopan» та 1 радянська – «ФТЛ2-66». Нещодавно ми придбали в ТТЦ «Імпексмаш“ – тепер можу сказати, що у наших друзів – 2 ротаційні печі «Мусон-Ротор модель 99К“ для випікання хлібобулочних виробів і низку устаткування для двох заводів. Перед тим як прийняти це рішення, ми довго оцінювали, вибирали, прислухалися до всіх відгуків. Адже основні два аспекти при виборі обладнання – співвідношення ціни та якості. Ціна обладнання ЗАТ НВП фірми «Восход“ нижча, ніж ціна європейських аналогів, а про її якість – ми чули лише позитивні відгуки. Спостерігали за роботою устаткування на Сімферопольському хлібозаводі («Кримхліб»). Технологи відзначали довговічність і енергоощадність, в чому ми й самі переконалися. З персоналом ТТЦ “Імпексмаш» ми постійно підтримуємо стосунки. Особливо дякую Ростиславу Глибенко, який здійснював на заводі монтаж та налагодження.

Ольга Потапова, завідувач виробництвом хлібозаводу №3 (на фото):
– Я працюю на заводі 30 років і на моїх очах наше «дітище“ росте і крокує в ногу з часом! В умовах жорсткої конкуренції нашим козирем залишається якість продукції та розширення асортименту. І те, й інше неможливе без сучасного висококласного хлібопекарського обладнання і надійного партнера з постачання й обслуговування. Першу тістомісильну машину «Прима 300“ виробництва ЗАТ НПП російської фірми «Восход» ми встановили в 2005 році. Вивчивши роботу й оцінивши переваги, поступово замінили всі тістомісильники на інтенсиві «Прими“, а на старих місимо опару. Як і очікували, якість замісу покращилася, після першого ж запуску машини відразу помітили збільшення об’єму тіста та пишність завдяки збагаченню киснем.

Торік ми замінили булочну ділянку: піч ФТЛ на 2 ротаційні печі «Муссон-Ротор модель 99ЕК», встановили низку тісторозділювального устаткування, а саме: тістоподілювач «Восход ТД-3“, тістоокруглювач «Восход ТО-5“, шафу попереднього вистоювання «Бриз-Плюс“. Булочна ділянка працює 15 годин на добу, а печі завантажені майже повну добу. Після того як поставили нову лінію, в цеху покращилася культура виробництва. Замінивши великогабаритне устаткування компактним, ми не лише звільнили території, а й дали доступ в цех сонячному світлу. Людям приємно і зручно працювати на красивому і компактному обладнанні, у просторому приміщенні, а це дуже важливо. Тістоподілювач чудово працює: з діапазоном розподілу від 50 до 500 г ми охоплюємо весь асортимент на булочній ділянці.

Тістоокруглювач «Восход ТО-5» має фіксувальні ручки, що дають змогу оперативно регулювати жолоби. Шлях тістової заготовки – 4 метри, протягом яких створюється однорідна структура поверхні округленої тістової заготовки, зашпаровуються поверхневі пори. Сталафлонове покриття робочих поверхонь округлювача унеможливлює залипання заготовки. Крім здоби і батонів, цей тістороздільний вузол ми стали використовувати і для інших видів хліба (тостерний хліб, багети, пшеничні батоноподобні хліби). Печі «Муссон-Ротор модель 99ЕК» економічні, мають сучасний і красивий дизайн. Дуже зручний контролер: я задаю параметри і режими випікання для кожного виду виробу, а від пекаря вже нічого не залежить – він лише вибирає продукт. З першого запуску ці печі тішать нас рівномірністю випічки і кольору по всьому периметру заготовок.

Результат готового продукту залежить від усієї лінії. Якщо тісто обробляється неправильно – який же сенс встановлювати інтенсивну тістомісильну машину? Або як, замінивши обробний вузол, не одержувати рівномірної золотавої скоринки при випіканні? Весь процес взаємозалежний. По-цьому старі технологічні лінії потрібно змінювати цілком.